Mjøssamlingene her fått et komplett notbruk i gave fra familien på Bergsodden ved Ring nord for Moelv. I fjor hentet vi ei nydelig åfløy, ei not og andre saker fra fiskebruket. Vi fikk besøke Ottar Bergsodden hjemme og snakket med den gamle lagasildfiskeren. Redaktøren har også senere besøkt Ottar på gamlehjemmet. Men nå var tiden inne for å hente flere saker fra fiskebruket og det måtte skje med båt for naustet ligger klemt mellom Mjøsa og jernbanen med veldig smal adkomst. Vi gikk fra Kapp  med SVALEN II og hadde en flott seilas i pent vær opp til Bergsodden og ankret opp 100 m fra stranda. Der ble vi møtt av en stor og entusiastisk gjeng fra lagasildmiljøet på stedet. Med lettbåten fikk vi fraktet ut og lastet om bord ei enorm not på 200 meters lengde samt tilhørende utstyr - godt å ha en litt stor båt. Mjøssamlingene takker Bergsoddenfolka for at de ser verdien i å ta vare på dette fiskebruket og for stor imøtekommenhet og velvilje. En spesiell takk til Turid Fløtlien som tok initiativet og som har vært pådriver. Nå tar vi vare på dette historiske lagasildbruket, det vil foreløpig bli lagret på Kapp, men skal etterhvert til Minne der vi planlegger å presentere det for publikum.

 

Bergsodden med fiskebua eller naustet. Det var fra denne stranda lagasildnota ble rodd ut og vinsjet inn.  Rett under vinduet ser vi kassene som silda ble lagret levende i ute i Mjøsa dersom fisken ikke ble solgt/brukt samme dag. Lettbåten er inne for å hente kassser, mange folk hadde møtt opp. (Alle fotos: Per I Høiberg)

B 4

 

Jan er utkikk. Bergsodden forut på styrbord baug.

B 2

 

Nota hives om bord i SVALEN II fra lettbåten.

B 3

 

Mer skal om bord!

B 5

 

Og så var det skaffetid i salongen med kaffe og beskøyter. Mannskap i dag (fra venstre): Jan Granholt (maskinist), Arild Langaard (rormann og matros), Magnus Sefland (styrmann med ansvar for navigering mellom eventuelle isflak). Skipper: Per Inge. Turen nordover gikk i tilnærmet maksvær, på returen fikk vi kraftige regnbyger og en del vind fra skiftende retninger.  

B 1